Magyar Super Mario Fan Club
Tartalom
Főmenü
     
Mario játékok
     
Mario Kart
     
Mario Party
     
Mario Golf
     
Mario Tennis
     
WarioWare
     
Képek
     
Videók
     
Média
     
Nintendo
     
Érdekességek
     
Közösségi rész
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
Linkek
     
Mariopédia
Mariopédia : Luigi

Luigi

  2012.01.21. 21:18


Luigi

Luigi (japánul: ルイージ) Shigeru Miyamoto, japán játéktervező által megalkotott videojáték karakter. Ő a Nintendo elsőszámú játékhősének, Mariónak az öccse. Első megjelenése a Mario Bros. nevű Arcade játékban volt, mint Mario partnere. Luigi a debütálása óta majdnem olyan híres Nintendo szereplővé nőtte ki magát, mint testvére. Rengeteg másik játékban is szerepet kapott, mint Mario segítője. Luigi a legtöbb játékban mellékszereplőként jelenik meg, de van néhány olyan játék, ahol, mint főszereplő is látható. Öltözéke sokat változott az idők kezdetén, mire végleg elnyerte a zöld felső-sapka, kék overál viseletet A nadrágja egy árnyalattal sötétebb, mint Marióé. Hangját jelenleg ugyanúgy Charles Martinet kölcsönzi, mint Mariónak.

Luigi megalkotásához az 1981-es Donkey Kong nevű Arcade játék előzményei vezettek. Mivel Miyamoto látta, hogy mekkora sikert ért el a játék, úgy döntött hogy csinál egy folytatást, amelyen már nem csak egy, hanem két ember is tud játszani. Így született meg Luigi a fentebb említett 1983-as Mario Bros. játék szereplőjeként, és azóta elválaszthatatlan társa lett Marionak. A Nintendo Washington állambeli Redmondban levő központjától nem messze egy olasz pizzéria volt, "Mario & Luigi's" néven, innen a neve, és innen származtatható az is, hogy a Mario fivérek olasz nevük ellenére, amerikai származásúnak (Brooklyn) írják őket eredetileg. A Mario Bros.-ban Luigi kinézete a korlátozott pixelek miatt ugyanolyan lett, mint Marióé, csupán az öltözékük színeiben különböztek egymástól. Mivel a korlátozott pixelek nem tették lehetővé a két karakter ingeinek mintázatát, így egy overallt, a fülek és a száj ábrázolásának hiányában pedig egy bajuszt és mellé egy kis pajeszt kaptak. A Mario Bros. óriási sikere után Luigi újfent szerepet kapott a Super Mario Bros. (NES) játékban, amely később már világhírűvé vált. Ez a játék fordulópontot jelentett hősünk "karrierjében", hiszen ttt már a szélesebb körű közönség is megismerhette őt. Ebben a játékban Luigi egy fehér overallban, zöld ingben és cipőben jelent meg. Öltözékének színe a Super Mario Bros. 2-ben nyerhette el végleges kinézetét. Itt már nem mellékszereplőként, hanem mint főszereplő szerepelt. Ő volt az egyik választható karakter a másik három (Princess, Toad és Mario) közül. Luigi itt nem Mario társaként, hanem egy önállóan játszható karakterként szerepelhetett. Ebben a verzióban az alakja is megváltozott. Valamivel magasabb és soványabb lett bátyjánál, amely már később szabvánnyá vált a többi játékban is.

Legfontosabb jellemzők

Bár Luigi szintén vízvezeték szerelő, mint testvére Mario, de a bátyjától teljesen eltérő személyiséggel rendelkezik. A Mario & Luigi RPG sorozatokban egy vonakodó, gyáva és félénk karakterként ismertetik. A Paper Mario sorozatban egy kicsit változott a személyisége, némileg itt is gyáva, de hajlik arra, hogy saját cselekedeteit és tetteit véghez vigye, és osztozzon valamelyest Mario hírnevén. A Luigi’s Mansionben sem rendelkezik túl nagy bátorsággal, de ennek ellenére testvére kiszabadítása érdekésen bemegy a kísértetektől hemzsegő kastélyba. A Super Mario Galaxy-ben, szintén az a gyáva és esetlen személyiség, de ettől függetlenül elkötelezett segítője fivérének, a csillagok felkutatásában, és Peach hercegnő megmentésében. Luigi arról is híres, hogy állandóan bajba keveredik, amiből általában testvére segíti ki. Személyiségének viszont van egy sötét oldala is. Példa erre a Mario and Luigi: Partners in Time amelyben egy Star ajtó azért nem nyílt meg a testvérek előtt, mert azon csak tisztaszívűek léphettek be. Az ajtó megérezte Luigi lelkében a sötétséget, amely annak a Negatív Zónának a tükröződése, amely Mario árnyékában költözött bele. Köztudott ugyanis, hogy mivel Mario az elsőszámú hős a Gomba-királyságban, így Luigi állandóan a háttérbe szorul, és csupán másodikként tartják számon, így valószínűsíthaetőleg a Mario hírneve miatti irigysége okozta ezt a sötét foltot a lelkében. Például a Paper Mario Nintendo 64-es változatában egy kis snacket küldenek Mariónak ajándékként egy csomagban, amelyet öccse egyből kibont, és elhabzsolja Mario elől, aztán csak később, a naplójában tesz erről említést. A Super Paper Marioban egy ősi gonosz erő gazdájaként említik meg Luigit. A Mario & Luigi: Partners in Time-ban fény derül arra is, hogy hősünk egy vagy több sötét és az ő számára kínos titkokat is őriz, amikről azt szeretné, hogy senki ne tudjon. Bár külsőleg nem sokban hasonlít Mariora, mégis a Super Mario World 2: Yoshi’s Island (SNES) játékban említést tesznek arról, miszerint Mario és Luigi ikertestvérek. Ez nemcsak az imént említett játékban, hanem a Super Paper Mario-ban és Super Smash Bros. Brawl-ban is elhangzik.

Amíg Luiginak nem alakult ki ez az esetlen, gyáva személyisége, addig a DiC Entertainment által készített The Adventures of Super Mario Bros. 3 és a Super Mario World rajzfilmekben okosabb, megfontoltabb volt, mint Mario, jobban átgondolta a dolgokat, és nem hozott hirtelen döntéseket, mint bátyja. A szinkronhangokban tetten érhető, hogy már akkor is háttérszereplő volt bátyjához képest, még a magyar hangban is. A régi magyar hangja Belföldi László volt, aki nem kölcsönzött annyira harsány hangot, mint Mariónak Szűcs László. Az új magyar hangja Fekete Zoltán volt. Úgy tűnik, hogy figyeltek arra, hogy merre alakul Luigi videojátékos személyisége, ugyanis az új magyar hang kölcsönzött egy kis félelmet hősünknek, ez befolyással van a rajzfilmbéli jellemére, cselekedeire.

Képességek

Luigi a Super Mario Galaxy 2-benLuigi eleinte testvéréhez hasonló képességekkel rendelkezett. A Super Mario Bros.-ban képességei semmiben nem tértek el Marióétól. Az általa megszerzett fegyverek (Super Gomba, Tűzvirág, Csillag) ugyanolyan képességekkel ruházták fel őt is, mint testvérét. Újfajta képességgeket a Super Mario Bros. 2-ben kapott, ugyanis ebben a játékban nagyot ugrik, és lábainak lóbálásának köszönhetően tovább marad a levegőben. Ezután legközelebb csak a Super Mario 64 DS-ben mutatkoztak meg az egyedi képességei: tud vízen járni egy kis ideig, hátraszaltózni, és a SMB 2-hoz hasonlóan magasat ugrani és futni a levegőben. Viszont ő már nem rendelkezik a falról falra ugrás technikájával, mint Mario. Luigi továbbá nem rendelkezik olyan nagy emberfeletti erővel sem mint testvére, ennek ellenére mozgása kifinomultabb és gyorsabb is. De egyedülálló képessége továbbra is a hatalmas ugrás, több újabb játékban is tetten érhető.

Kapcsolatok

Ahogy testvérének, Luiginak is akadt egy vetélytársa is. Közismert, hogy Mario riválisa Wario, viszont neki is van egy öccse: Waluigi. Először a Mario Tennis-ben (N64) debütált. Ahogy Mario és Luigi esetében is megfigyelhető, Waluigi jelleme sem annyira "direkt", mint Warióé, hiszen bár ő is azon verseng, hogy jobb legyen a Mario fivéreknél, de nem olyan közvetlen módon, mint testvére. Ő inkább sunyi és alattomos módon próbál keresztbetenni riválisának. Figyelemreméltó hősünk Daisy hercegnővel (Sarasaland uralkodójával) való kapcsolata, aki először Super Mario Land nevű Game Boy játékban volt látható. A kettejük között fennálló szerelmi kapcsolat első formája a NES Open Tournament Golfban figyelhető meg. Ebben a játékban Luigi golfpartnere Daisy úgy, hasonóképp, mint ahogy Mariónak Hercegnő. Daisy később a Mario Power Tennisben is szerepet kapott, ahol Luigival párosítva "Steady Sweeties"-nek (örök szerelmeseknek) hívják őket. A másik, már egyértelműbb célzás a Mario Kart Wii, Daisy Circuit nevű pályán volt, amelyben van két óriási aranyszobor. Az egyikben a két szerelmes táncol, a másikban pedig kisbabaként játszanak együtt. A Nintendo viszont nyíltan sosem tett említést a kettőjük között lévő kapcsolatról.
Bár gyakran fordul elő, hogy testvérével nem értenek egyet, és néha heves vita is kialakul kettejük között, de a végén mindig szent a béke közöttük.

Luigi, mint játszható karakter

Luigi először a Mario Bros.-ban jelent meg, majd később a Super Mario Bros.-ban is játszható karakter volt a második játékos számára. Mindkét játékban Mario társaként volt jelen. Önálló szerepet a Super Mario Bros. 2-ben kapott. A játék rövid története, hogy Álomföldet seregével megszállja Wart, a gonosz béka. Ezért Álomföld népe, a kis Subconok segítséget kérnek Mariótól az ő álmában. A négy hős (Mario, Luigi, Toad és Hercegnő) így elindul, hogy megmentse az Álmok világát a gonosz Wart uralma alól. A játékos döntheti el melyikőjük legyen az, ki szembeszáll Warttal és a seregével. A Super Mario Bros. 3 volt a következő, ahol Luigi játszható volt. Itt a Super Mario Bros.-hoz hasonló szerepet kapott.

A Super Mario World 2: Yoshi’s Island-ben csecsemőként szerepelt, bár itt nincs túl nagy jelentősége a jelenlétének. A gonosz Kamek ugyanis elrabolta, és Yoshira hárul a feladat, hogy megmentse őt. Első önálló játéka a Mario is Missing!, ahol Bowser azt a célt tűzte ki maga elé, hogy elfoglalja az emberek világát. Mariót fogságba ejtette, így egyedül Luigi az, aki megmentheti a világot, na és persze Mariót is. A Paper Mario: The Thousand-Year Door-ban Luigi Mariótól független küldetéseket kapott, így itt is önálló szereplőként van jelen. Minden fejezet után Mario a Rougeport nevű helyszínen hallgatja végig Luigi kalandjait. Luigi természetesen mindig kiszínezi az eseményeket. Mindenféle hazugsággal próbálja magát Mariónál is nagyobb hősként beállítani. Luigi partnerei viszont titokban mindig tudatják Marióval az igazságot. Érdekes, hogy a Nintendo karakterek (elsősorban a Mario karakterek) között megfigyelhetők az irigység miatti negatív jellemvonások. Például a Super Mario Land 2-ben derül ki az is, hogy Mario és Wario gyerekkorukban jóbarátok voltak, ám mivel Mario népszerűbb volt, ezért Wario háttérbe szorul, ami miatt irigy lesz rá, ezért fordul ellene, és feltételezhetőleg azért lett ennyire pénzcentrikus, mert ezzel kompenzálja a saját negatív érzéseit.

Luigi újabb önálló játéka a Luigi’s Mansion volt, ahol a gonosz King Boo fogságba ejtette Mariót egy festményben. Ugyanis a fivérek levelet kaptak, hogy nyertek egy kastélyt. Mario előremegy, hogy megnézze, ekkor esik fogságba. Luiginak E Gadd professzor segít a továbbiakban, aki megkéri, hogy fogja el azokat a szellemeket, amelyeket sokéves utazásai során gyűjtött be, majd ejtett csapdába különféle festményekben, ugyanis King Boo az összes szellemet kiengedte a festményekből. Hősünk kapott egy különleges szellemfogó porszívót, a Poltergus 3000-et, amivel fel tudta venni a harcot King Booval és az ő szellemseregével. Majd ismét Mario partnere lesz a Mario & Luigi: Superstar Saga-ban. Egy Cackletta nevű gonosz szörny elrabolja a hercegnőt és a Beanbean Királyságba viszi. Mario és Luigi elindul, hogy kiszabadítsa őt, bár Luigi kissé vonakodva, ugyanis szívesebben maradna inkább a Gomba Királyságban. Mario & Luigi: Partners in Time-ban Peach hercegnő E Gadd professzor találmányának a segítségével visszautazott az időben, a gonosz földönkívüli Shroobs faj viszont fogságba ejtette őt. Hőseink utánaerednek, és így találkoznak fiatalkorú énjeikkel, Baby Marióval és Luigivel, akik a két vízvezeték-szerelőnek segítenek a továbbiakban.

A New Super Mario Bros.-ban Luigi titkos karakterként volt jelen. Ha a játékos a főmenüben egyszerre nyomja meg az L és R gombot, Mario helyett Luigival játszhat. A Super Princess Peach-ben Luigi Kamek fogságába kerül újfent (mint a Super Mario World 2-ben), s mivel Mario Bowser tömlöcében raboskodik, így Peach hercegnőnek kell a vízvezeték-szerelőket megmentenie. A Super Mario 64 DS-ben Luigit King Boo rabolja el a Big Boo's Haunt pályán (utalva a Luigi's Mansion játékra). Miután Yoshi kiszabadította Mariót, ő pedig Luigit, hősünk elindul, hogy kiszabadítsa Wariót. Azután így négyen indulnak megmenteni a Bowser által elrabolt Peach hercegnőt.

A Super Paper Marióban Luigi ismét önálló szerepet kapott. Ebben a játékban észrevehetően bátrabb, mint az eddigiekben. Feltett szándéka, hogy megmentse Peach hercegnőt Bowsertől, és szembeszálljon Count Bleck-kel (a játék főellenségével). Count Bleck viszont csapdát állít neki, amibe szépen bele is sétál. Count Bleck gonosz segédje, Nastasia pedig átneveli Luigit egy gonosz Mr. L nevű alakká, akit Mario ellen irányít. Nem kellett sokat várni újbóli megjelenésére, hiszen a Super Mario Galaxy-ben játszatunk vele, ha megszereztük mind a 120 csillagot. A játék elején fogságba esik a Ghostly Galaxyban. (Különös hogy Luigi ironikus módon mágnesként vonzza a kísérteteket és az ezzel kapcsolatos dolgokat, amely pont azt az oldalát mutatja és erősíti fel mindig, amely alapból megkülönbözteti őt Mariotól: a gyávaságot.) Mariónak az a feladata, hogy kiszabadítsa őt a kísértetházból, ezért cserébe Luigi ad Mariónak egy csillagot, és megígéri, hogy segíteni fog a többi Power Star felkutatásában is. Ebben a játékban is képes magasabbat ugrani és gyorsabban futni mint Mario. A víz alatt viszont akárhányszor a Star Sprint-et alkalmazza, annyiszor veszít egy keveset a levegőjéből. Luigi ezen felül szerepet kapott még az olyan játékokban is, mint a Mario Kart, a Mario Party és a Super Smash Bros. sorozat. Játszható karakter még továbbá a különféle Mario sportjátékokban, mint a Mario Golf és a Mario Tennis sorozat, a Mario Smash Football és a Mario Strikers Charged Football, a Mario Superstar Baseball valamint a Mario & Sonic at the Olympic Games. Említésre méltó még a Dance Dance Revolution, ahol megmutatkozik Luigi tánctehetsége is.

Luigi manapság

Toad és Luigi bíztatják egymást a Luigi's Mansion 2-benZöldsapkás hősünk az utóbbi években is jelentős szerepeket kapott. A New Super Mario Bros. Wii-ben többjátékos módban immár bármely játékos választhatja Luigit magának. A Super Mario Galaxy 2-ben ismét megnyitható karakter a 120 csillag megszerzése után, ahogy a Super Mario 3D Land-ben is újrajátszhatjuk Luigival a játékot, ha a főjátékot végigvittük. Érdekesség, hogy a Szuper Levéltől Luigi nem Tanooki mezt vesz fel, hanem Kitsune (japán róka) ruházatot. A New Super Mario Bros. 2-ben Luigival szintén lehet egyedül is játszani, ha legyőztük Bowsert, ehhez a címképernyőn egyszerre kell lenyomni az L és az R gombokat a mentésválasztó képernyőnél, és a két gombot nyomva tartva kell kiválasztani az adott mentést. Ebben a játékban is Kitsune farka nő (vélhetőleg ez már védjegye lesz), mellyel tud repülni. A New Super Mario Bros. U-ban a Wiis elődjéhez hasonlóan csak többedmagunkkal játszhatul Luigival.

2013 a Luigi éve, debütálásának 30. évfordulója alkalmából. Ennek keretén belül nyert folytatást Nintendo 3DS-en a Luigi's Mansion 2, lesz külön New Super Luigi U letölthető tartalom a New Super Mario Bros. U-ban, valamint a Mario & Luigi: Dream Team-ben jelentősebb szerepet kap, és mai napig közkedvelt játszható karakter a Mario Kart és egyéb sportjátékokban.

Eredeti cikk: aMGEE, aktualizálta: supermario4ever

     
Chat
     
Yoshi
     
Aktuális játék
Super Mario Odyssey
     
Megjelenések

Nintendo Switch
Donkey Kong Country: Tropical Freeze - 2018. május 4.
Mario Tennis Aces - 2018 tavasz

     
Egyéb oldalaim
     
Társoldalak
     
Számláló
Indulás: 2006-03-19
     
Vélemény-nyilvánítás
Nintendo Switch
Mi a véleményed a Nintendo Switch-ről?

Fantasztikus, a Nintendónak mindig vannak új ötletei
Egész jó, szívesen játszok vele
Talán egyszer vennék magamnak, ha majd lemegy az ára
Az egész dolog értelmetlen
Szavazás állása
Lezárt szavazások
     
Tartalom

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG