Magyar Super Mario Fan Club
Tartalom
Főmenü
     
Mario játékok
     
Mario Kart
     
Mario Party
     
Mario Golf
     
Mario Tennis
     
WarioWare
     
Képek
     
Videók
     
Média
     
Nintendo
     
Érdekességek
     
Közösségi rész
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
Linkek
     
Mario szörnypédia
Mario szörnypédia : Goomba

Goomba

  2012.01.21. 22:54Goomba (Super Mario Bros.)
: Ő egy kicsi, gonosz, gombaszerű teremtmény. (A neve nagyon hasonlít a magyarból jólismert gomba szóra, egyébként a japán Kuribō szóból származik, amely gesztenyét jelent). Az első számú, és a Mario játékokban az egyik leggyakrabban előforduló ellenség a Koopa Troopák, Lakitu-k és Piranha Plants-ok mellett. Az első megjelenése a SMB-ban volt, azóta szinte az egyik legközismertebb szereplője lett a Marios játékoknak. A Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars-ban látható lesz, hogy mily alacsony szinten vannak Bowser hadseregében és szintén ez mutatkozik meg a Paper Mario: The Thousand Year Door-ban, ahol a ranglétra legeslegalsó szintjén állnak, vagyis az alárendeltek alárendeltjei. A Paper Marioban a Goombák már jobban előtérbe kerülhettek, sőt, Marionak még szövetségesei is akadtak köztük.
Jellemvonások: A Goomba fejének a formája egy kissé a susulyka gomba kalapjára, vagy inkább a mogyoróra emlékeztet. Színe általában gesztenyebarna vagy néha piros. Vastag szemöldökük és két kiálló agyarszerű szemfoguk van. Nem valami barátságosak, ahogy ezt az arcukról is le lehet olvasni. Egy legenda úgy tartja, hogy valaha ők is boldog lakosai voltak a Gomba-királyságnak. Ugyanúgy néztek ki, mint a kis Toad-ok, a Gomba-királyság népe, de egy napon aztán elárulták a szülőföldjüket, és átálltak a Koopa-birodalom oldalára. Árulásuk következményeképp szörnyű átok sújtotta őket és kapták meg a mostani alakjukat. Egyébként a Goombák mindig is kollektív alfajként éltek együtt a Toadokkal. A Goomba úgy képes megtámadni Mariot vagy bárki mást, hogy teljes erővel nekiront, vagy épp megharapja az adott személyt. Mindezen túl az egyik leggyengébb ellenségek közé tartozik. Könnyedén le lehet őket győzni, ha valaki a fejére ugrik.
Fajtáik: Léteznek másfajta változatai is, amelyek már néhol erősebbek is. Ezek közül az egyik a Paragoomba. Ez egy fehér szárnyakkal rendelkező Goomba, mely képes repülni vagy ugrálni. A barnán kívűl léteznek piros színű változatai is. Míg a barna képes hosszan repülni a levegőben, addig a piros csak ügyetlen módon ugrálgatni. A másik verzió a Microgoomba. Ezek kis élősködő miniatűr Goombák, akik rátapadnak Mariora, vagy bárki másra, jelentősen lelassítván így az illetőt. A Microgoombákat gyakran szórják szét a barna színű Paragoombák. Gyakran bújnak meg téglák vagy dobozok alatt, melyeket képesek megemelni, és így akár ugrálni is vele, jelentős sérüléseket okozva ezzel másoknak. E két Goombafajt a SMB 3-ban lehet előszőr látni. A Microgoombákkal később, a New SMB-ban is lehet találkozni, melyek leggyakrabban csak a mini Mario által megközelíthető helyeken fordulnak elő. Viselkedésük az átlag méretű Goombákéval azonos. Létezik még egy sokkal erősebb verziója is, mely Gloomba néven ismeretes. Ez egy morcos kék színű Goomba, a felszín alatti barlangrendszerekben, vagy üregekben élnek. Kék színüket a napfény hiánya, és az örökös sötétség okozza. Legelőször a SMB-ban láthatóak a földalatti pályákon. Paper Mario: The Thousand-Year Door, és a Super Paper Mario-ban is láthatóak lesznek. A Spiny Goombák tuladonképp egyszerű Gloombák, csupán egy szeg van a fejükön. A Paragloombák szintén a Gloombákhoz tartoznak, csupán ezek a Paragoombákhoz hasonlóan szárnyakkal rendelkeznek. Az utóbbi két Gloomba a Paper Mario: The Thousand-Year Door-ban volt látható.
Megjelenések: A Goombák debütáltak az első ellenségként a SMB-ban. Itt gyakran jelentek meg kettő vagy három tagból álló csoportokban, ahol Marionak vigyázni kellett, hogy nehogy megsebesítsék az egymáshoz közel álló Goombák, ugyanakkor ritmusosan végig tudott ugrálni az egymás mellet lévő Goombák fején, úgy, hogy egyszer se érintse a földet. Ebben a Super Marios játékban lehet először tapasztalni az „ütközésérzékeltetést”. (Amikor egy Goomba találkozik egy másik Goombával, akadállyal vagy Mario valamelyik ellenségével, elsétál a szemben fekvő irányba. Az ütközésérzékeltetéssel tehát képesek lesznek a karakterek reagálni, ha valami az útjukat állja. Ez az ütközésreakció későbbi Mario játékokban nyilvánul meg szintén.) Az SMB 3 mutatta be először a Paragoombát és a Kuribo Shoe Goombát, ami tulajdonképp egy Goomba egy nagy zöld cipőben (amely szintén látható a SM Advance 4: SMB 3-ban). A Super Mario Land-ben (Game Boy) az eredeti SMB-ból ismert verzióban láthatjuk. A Super Mario World-ben a Goombák megjelenése különbözik a megszokottól. Itt a fejet erősen lekerekítették, a törzs hiányzik, a lábak a fejből állnak ki, valamint nem lehet őket agyontaposni, csak rugdosni, mint egy labdát. Szerencsére a Super Mario Land 2: 6 Golden Coins nevű játékban a készítők maradtak az eredeti Goomba alakjánál. Látható továbbá még a Mario Party Advance és a SM world 2: Yoshi’s Island nevű játékokban. Első 3D-s megjelenése a SM 64-ben volt. Itt már változik a viselkedésük is, amint meglátják Mariot, ugrálni kezdenek, és megpróbállnak neki rontani. Ezt a SM 64 DS-ben már tovább csiszolták. A Goombák itt már több inteligenciával rendelkeznek és sokkal agresszívebbek is, így képesek Mario, vagy épp az adott személy irányába futni, és rátapadni. Látható még továbbá a New Super Mario Bros.-ban, a Super Princess Peach-ben és a Super Mario RPG játékokban, melyek: a Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars, a Mario & Luigi: Superstar Saga és a Mario & Luigi: Partners in Time. Dekoratív vagy mellékszereplőként, játszható karakterként vagy esetleg épp csak kisebb akadályokként jelent meg a Super Smash Bros., Super Smash Bros. Melee, Mario Kart: Double Dash!!, Mario Kart DS, Mario Kart Wii, Mario Superstar Baseball, Mario Super Sluggers játékokban valamint a Mario Party sorozatban.

     
Chat
     
Yoshi
     
Aktuális játék
Super Mario Odyssey
     
Megjelenések

Nintendo Switch
Donkey Kong Country: Tropical Freeze - 2018. május 4.
Mario Tennis Aces - 2018 tavasz

     
Egyéb oldalaim
     
Társoldalak
     
Számláló
Indulás: 2006-03-19
     
Vélemény-nyilvánítás
Nintendo Switch
Mi a véleményed a Nintendo Switch-ről?

Fantasztikus, a Nintendónak mindig vannak új ötletei
Egész jó, szívesen játszok vele
Talán egyszer vennék magamnak, ha majd lemegy az ára
Az egész dolog értelmetlen
Szavazás állása
Lezárt szavazások
     
Tartalom

Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!    *****    Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!