Magyar Super Mario Fan Club
Tartalom
Főmenü
     
Mario játékok
     
Mario Kart
     
Mario Party
     
Mario Golf
     
Mario Tennis
     
WarioWare
     
Képek
     
Videók
     
Média
     
Nintendo
     
Érdekességek
     
Közösségi rész
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
Linkek
     
Mario játékok ismertetője
Mario játékok ismertetője : New Super Mario Bros. U

New Super Mario Bros. U

  2013.01.19. 09:25


Megjelenés

Japán: 2012. december 8.
Amerika: 2012. november 18.
Európa: 2012. november 30.

Fejlesztő: Nintendo EAD
Kiadó: Nintendo
Stílus: Platform
Játékmód: 1-5 játékos
Wi-Fi: Nincs

Rendező: Masataka Takemoto
Producer: Takashi Tezuka, Satoru Iwata

A New Super Mario Bros. U (japánul: ニュー・スーパーマリオブラザーズ・U) egy Wii U-ra megjelent 2,5D-s oldalscrollos játék, a konzol nyitócíme. Ez a 4. játék a New Super Mario Bros. szériában, valamint az összes Mario kalandjáték közül a tizennegyedik. A Super Mario 64 óta ez az első Mario nyitócím, mely új játék, tehát nem remake. A játék bár a New Super Mario Bros. Wii alapjain nyugszik, de tartalmaz néhány újdonságot, mint például a repülő mókus, melyet a "Super Acorn" gomba által kap meg.

Történet

Mario, Luigi, kék Toad, és sárga Toad Peach hercegnővel közösen vacsoráznak, amikor Bowser egyszer csak megtámadja őket a lebegő csatahajójával. A hatalmas mechanikus ököllel előbb Hercegnőt arrébb tolja, majd lecsap Marióékra, megragadja őket, és a Super Acorn fához hajítja őket. Baby Yoshiék a Super Acorn síkságban laknak, így amikor Marióék Bowser után erednek, láthatjuk őket is. Amikor visszatérnek a Hercegnő kastélyához, Mario legyőzi Bowsert, és kiszabadítaná Hercegnőt, de ő egy ketrecbe lett zárva. Bowser újjáéled, magával viszi Hercegnőt, így Mariónak fel kell szállnia a Koopa bohóc lebegő kocsira, hogy ismét legyőzze. Bowser Jr. rémülten menekül (ő volt a kocsiban), és Mario Bowser után ered.

Játékmenet

A játékmenet nagyban hasonlít a New Super Mario Bros. Wii-re, nem csak a térkép, és a pályák miatt, hanem itt is hasonlóképp játszhatunk négyen. Újdonság, hogy Miiként is játszhatunk, valamint egy ötödik játékos is becsatlakozhat, aki a Wii U gamepad-dal segíti a többi négy játékost vagy akár lehet viccelődni, heccelni, hátráltatni a többi játékost.

Visszatérnek az eddig jól megszokott segítő tárgyak, mint például a Szuper Gomba, Tűzvirág, Jégvirág vagy Mini-Gomba, valamint egy új tárggyal találkozhatunk, a Super Acorn-nal, mely hőseinknek repülő mókus ruhát ad, ezzel repülni nem tudunk, de szépen tudunk vele landolni.

Világok

Az eddigi New Super Mario Bros. játékokkal ellentétben itt a világok nincsenek annyira szétválasztva, mint a Super Mario Bros. 3-ban, hanem a Super Mario World-höz hasonlóan van kapcsolódás a világo között, könnyebb járkálni köztük. Persze a közismért Toad házak, és az ellenség pályák megmaradnak, valamint minden világban találkozhatunk szellem-házakkal, Mini-kastélyokkal, és természetesen az utolsó pálya mindig a kastély, ahol ismét a Koopalingekkel közhetünk meg.

 • 1. világ: Acorn síkság - A szokásos kezdő sztyeppe-világ. Itt laknak a Yoshik, akik az egész kalandunk során velünk tartanak, valamint itt nőnek az Acorn fák.
 • 2. világ: Rétegtorta sivatag - Megszokott pusztaság, de most különböző desszertek álljá utunkat, mint például olvadó jégkrém, óriás torták, valamint homoktenger, melyet moai-szobrok díszítenek.
 • 3. világ: Pezsgő vizek - Trópusi világ, szigetekkel, feltörő gejzírekkel, és egy elsüllyedt hajó.
 • 4. világ: Csiszolt gleccser - Téli, éjszakai világ, ahol mindig ragyongak a csillagok, és csillagképeket láthatunk. A harmadik és a negyedik világ közül elég csak az egyiket megcsinálni.
 • 5. világ: Szóda dzsungel - Egy erőerdő-szerű óriás világ, egyfajta keveréke a SMB3 4. világának, és a SMW 5. világának.
 • 6. világ: Szikla-édesség aknák - Hegyvidék oszlopszerű hegyekkel. Innen megyünk a felhők fölé.
 • 7. világ: Habcsók felhők - Égi világ, ahol nincs biztos talaj a lábunk alatt.
 • 8. világ: A hercegnő kastélya - Az eddigi Mario játékokkal ellentétben most egy sztyeppe-világgal búcsúzik a játék. Ezt a világot Koopa Troop uralja (igen, "a" betű nélkül), aki szépen lassan átváltozik Bowserré. Mire elérjük a kastélyt, addigra az egy lávás hellyé változik, miközben külsőre nem változik, illetve a tetején itt virít Bowser zászlaja.
 • 9. világ: Superstar út - Ez a titkos világ, mely a 8. világ után nyílik meg. Ebben a világban 8 pálya van, melyek csak akkor nyílnak meg, ha az adott világban az összes csillagérme össze van gyűjtve.
 • Titkos sziget - Egy kis hely az Acorn síkság és a Pezsgő vizek között. Szintén a 8. világ után nyílik meg. Tele van Toad házakkal.
 • Érme pályák - A Coin Battle játékmódban található világ.

Yoshik

Itt is találkozunk Yoshikkal, akik ezúton is hű társunk lesz, sőt még Baby Yoshik is segítik utunkat, akikkel a Super Mario World óta nem találkozhattunk. Itt csak zöld Yoshi lesz, Baby Yoshikból lesz funkciójuk szerint több színű, ugyanis színük alapján egyedi képességeket kaptak. Zöld Yoshi itt is mindent megeszik, ahogy a fákon található bogyókat is. Ha ötöt megeszik belőlük, akkor egy tojást tojik, melyből egy tárgy kel ki, ami segíti utunkat. Sajnos ebben a játékban sem tart velünk a pálya végén Yoshi.

A New Super Mario Bros. U-ban színek határozzák meg a Yoshik képességét. Természetesen utazni nem lehet rajtunk, de képeset buborékot fújni, léggömbbé változni, vagy világítani, és természetesen mindegyik megeszi az ellenségeket. Itt nem nőnek fel attól, hogy megeszik az ellenségeket, mint a Super Mario World-ben.

Baby Yoshi

 • Buborék Baby Yoshi - A kék Baby Yoshik buborékot fújnak a szájukból. A buborékokkal el lehet kapni az ellenségeket, melyek érmévé,  tárgyyá, vagy életgombává változnak át. Először a 4. világban találkozunk velük.
 • Léggömb Baby Yoshi - A bíbor színű Baby Yoshik leggömbbé fújódnak fel, és lebegnek a levegőben. Hasonló a Super Mario Galaxy 2-ben a világoskék Yoshi képességéhez, mely ha felfújja magát, szintén lebeg. Már a legelejétől találkozunk velük.
 • Izzó Baby Yoshi - A sárga Baby Yoshik megvilágítják a sötét pályákat, és a fénytámadásukkal meg tudják ölni az ellenfeleket. Ilyen sárga Yoshi is volt a Super Mario Galaxy 2-ben, mely megvilágította a sötét helyeket. Ezzel a Baby Yoshival csak a sötét pályákon találkozhatunk. Ha végigvisszük a pályán, akkor megajándékoz egy élettel.

Készlet

Itt is gyűjthetjük a világtérképen a tárgyalakat, melyek segítenek rajtunk. Itt minden egyes tárgyból maximum 10 lehet nálunk. Tárgyakat a piros Toad házában szerezhetünk, vagy a térképen lehet gyűjteni őket, esetleg az ellenség pályákon tudunk szerezni. Futnak a térképen bizonyos Nabbitek, ők is tárgyakat rejtenek. Utolsó lehetőségként akkor is kapunk tárgyat, amikor a pályát úgy fejezzük be, hogy az időszámláló utolsó két számjegye (a végén) megegyezik.

Különböző játékmódok

Ahogy megszokhattuk, itt is több játékmóddal találkozhatunk:

 • Challenge mode - Többjátékos mód, ahol feladatokat kell teljesíteni a megadott időlimit alatt.
 • Boost Rush Mode - Szintén többjátékos mód, ahol megadott pályákon kell végigmenni.
 • Coin Battle - Ugyancsak többjátékos mód, ahol egy pályán kell végigmenni, és az nyer, aki a legtöbb érmét gyűjti össze.

Irányítás

Ha egyedül játszunk, akkor játszhatjuk Wii U Gamepad-del, vagy Wiimote-tal is. Ha a Wii U táblacontrollerével játszunk, akkor lehetőségünk van TV nélkül is játszani, hiszen a kijelzőn ugyanazt látjuk, és minden extrát a kijelző érintésével kell csinálni.

 • Control Pad (Wiimote) / Analóg kar (Wii U Gamepad): Mozgás
 • Control Pad alsó gomb + 2-es gomb (Wiimote) / Analóg kar lefele tartva + B-gomb (Wii U Gamepad): Taposás
 • 2-es gomb (Wiimote) / A vagy B-gomb (Wii U Gamepad): Ugrás
 • 1-es gomb (Wiimote) / X vagy Y-gomb (Wii U Gamepad): Futás, Tűz-, Jéglabda dobás, Tárgyak hordozása, valamint Mini Marióént a felfele-, lefele futás
 • Wiimote megrázása / Wii U Gamepad megrázása, vagy ZR-gomb: Baby Yoshi képességeinak aktiválása, pörgő ugrás
 • Control Pad alsó gombja (Wiimote) / Analóg kar (Wii U Gamepad): Guggolás
 • Wii U Gamepad érintőképernyő használata: Platformok megjelenítése

Karakterek

Játszható karakterek Főellenségek Támogató karakterek
Mario Boom Boom Zöld Yoshi
Luigi Boss Sumo Bro. Kék Baby Yoshi
Kék Toad Kamek Bíbor Baby Yoshi
Sárga Toad Lemmy Koopa (1. világ) Sárga Baby Yoshi
Mii* Morton Koopa Jr. (2. világ) Peach Hercegnő
  Larry Koopa (3. világ) Toad
  Wendy O. Koopa (4. világ)  
  Iggy Koopa (5. világ)  
  Roy Koopa (6. világ)  
  Ludwig Von. Koopa (7. világ)  
  Bowser Jr.  
  Bowser  

*Miik csak a Boost Rush, Challenge, és Coin Rush módokban játszhatók

Formák

Super Acorn gombaHőseink különböző tárgyaknak köszönhetően most is képesek különféle formát ölteni, hogy könnyebb legyen számunkra a játék:

 • Mario: Így kezdjük a játékot, valamint, ha Super Marióként megsebződünk, kicsi alakba térünk vissza.
 • Super Mario: Ha találunk egy Szuper Gombát, akkor Super Marióvá változunk, valamint ebbe az alakba megyünk vissza, ha egyéb alakban megsebződünk.
 • Tűz Mario: Ha felveszünk egy Tűzvirágot, akkor Tűz Marióként Tűzlabdát tudunk lőni.
 • Jég Mario: Ha felveszünk egy Jégvirágot, akkor Jég Marióként Jéglabdát tudunk lőni.
 • Repülő Mókus Mario: Ha felveszünk egy Super Acorn-t, akkor Repülő Mókus Marióként bár repülni nem tudunk, de lebegve tudunk földet érni
 • Propeller Mario: Ha felveszünk a Propeller Gombát, akkor Propeller Marióként egy kis ideig fel tudunk szállni, majd szépen lassan a Wiimote-ot rázva földet tudunk érni. Ezzel nagy esélyünk van visszatérni a pályára, vagy a magasban a felhők eltűnnek, így titkokat fedhetünk fel.
 • Mini-Mario: Ha felveszünk egy Mini-Gombát, akkor egészen apró helyekre is beférünk, valamint a falon tudunk futni. De így nem tudunk minden ellenséget leütni, gyengébbek vagyunk, ha megsebeznek, azonnak meghalunk.
 • Pingvin Mario: Ha felveszünk egy pingvin-mezt, akkor pingvin Marióként végig tudunk csúszni a jeges pályán, valamint víz alatt könnyebben tudunk úszni. Ezzel is tudunk Jéglabdát lőni.
 • Sebezhetetlen Mario: Ha felveszünk egy Csillagot, akkor nincs ellenség, mely meg tudna sebezni minket, ilyenkor érdemes végigszaladni a pályán, mert nem tart sokáig.
 • Erős Mókus Mario: Egy speciális képesség, mellyel nem tudna az ellenségek megsebezni. A pálya végén rendes Repülő Mókus Marióvá változunk vissza. Csak nagyon ritkán fordul elő.

Ellenségek

Újak

Baby Dragoneel Goombat Piranha Plant Egg
Balloon Goomba Grrrol Red Skull Box
Bowser Amp Mecha Creep Nabbit
Dragoneel Mega Grrrol Venus Ice Trap
Fliprus Targeting Ted Waddlewing

Visszatérők

Amp Cannonball Hammer Bros. Monty Mole Spike Pillar
Ball 'n' Chain Chain Chomp Heavy Parabeetle Muncher Spike Top
Banzai Bill Cheep-Cheep Huckit Crab Parabeetle Spiked Ball
Banzai Bill Blaster Cheep-Chomp Ice Bros. Para-bomb Spiny
Big Amp Circling Boo Buddy Jellybeam Paragoomba Spiny Egg
Big Boo Cooligan King Bill Piranha Plant Spiny Cheep-Cheep
Big Buzzy Beetle Clampy Koopa Paratroopa Piranhacus Giganticus Stalking Piranha Plant
Bill Blaster Dry Bones Koopa Troopa Podoboo Stone Spike
Blooper Eep-Cheep Lakitu Pokey Sumo Bros.
Blooper Nanny Firebar Magmaargh Porcupuffer Super Dry Bones
Bob-Omb Fire Chomp Magmaw Prickly Goomba Super Piranha Plant
Bony Beetle Fire Bros. Mecha-Koopa Raining Derbis Super Twoomp
Boo Fire Snake Mega Cheep-Cheep River Piranha Plant Swooper
Boomerang Bros. Fishbone Mega Goomba Rocket Engine Thwimp
Bramball Foo Mega Fuzzy Rocky Wrench Thwomp
Broozer Fuzzy Mega Pokey Scaredy Rat Topredo Ted
Bulber Gargantua Koopa Troopa Mega Urchin Skull Box Urchin
Bullet Bill Giant Cannonball Mega Wiggler Sledge Bros. Venus Fire Trap
Buzzy Beetle Goomba Mini Goomba Spike Wiggler
Cannon Grand Goomba Missile Bill    

Tárgyak

Power-Up tárgyak

Szuper Gomba Jégvirág Csillag
Tűzvirág Mini-Gomba Pingvin-mez
Super Acorn P-Acorn Propeller Gomba

Egyéb tárgyak

? Kapcsoló Tégla Óriás kérdőjel tégla Piros érme
! Kapcsoló Ágyúcső Óriás kígyótégla Piros gyűrű
Életgomba Checkpoint zászló Világítótégla Rulett tégla
3-Up Hold Érme Célrúd Kígyótégla
3-Up Hold tégla Érmetégla Zöld érme Super Guide tégla
Hordó Láthatatlan érme Zöld gyűrű Csillagérme
Beanstalk Rezgő platform Jégtégla Ugródeszka
Bogyó Ajtó Hangjegytégla Stretch Block
Kék érme Repülő kérdőjel tégla POW tégla Cső
Boost tégla Óriás buborék P-kapcsoló Fatégla
Boost csillag Óriás tégla Kérdőjel tégla Yoshi tojás

Értékelések, kritikák

A legtöbb játékos magazin pozitívan nyilatkozott a játékról, kb. 8-9 pontra értékelték átlagosan a 10-ből. Legtöbben azt tartották a játék pozitívumának, hogy nagyon jól ki van egyenlítve a nehézség, kezdőknek is ajánlják, mert fokozatosan nehezedik, és vannak olyan játékmódok, melyekkel ők is el tudnak játszani. Rich George az IGN-től, így fogalmazott: "A legjobb dolog, amikor Mario világában történt, amióta létezik 3D". Negatív kritikák legtöbbször arról szólnak, hogy bár nagyon szépen mutat HD minőségben, de ennél többet is kihozhattak valamint, a zenéje sem marad meg az emberben, valamint az online móka hiánya.

Érdekességek

 • Ha Miikkel játszunk, akkor az első játékos Miije Mario ruhában van, míg a második játékos Miije Luigi ruhában, a harmadik játékost Wario ruhában, addig a negyedik játék világoskék felsőben, és sötétkék overálban, mint Luigi egyik alternatív ruházata a Super Smash Bros. szériában.
 • Ha a játékosnál van egy Baby Yoshi, akkor egy extra kórus énekel a háttérzenében.
 • Ez az első olyan New Super Mario Bros. játék, ahol nem Hercegnő kastélyában kezdünk.
 • Ha beleszámoljuk az egyéb játékmódok egyedi pályáit is, akkor a New Super Mario Bros. U-ban van a legtöbb pálya (94), és világ (11)
 • A címképernyőn néha Luigi majdnem megbotlik, ahelyett, hogy a többiekkel ugrana.

     
Chat
     
Yoshi
     
Aktuális játék
Super Mario Odyssey
     
Megjelenések

Nintendo Switch
Donkey Kong Country: Tropical Freeze - 2018. május 4.
Mario Tennis Aces - 2018 tavasz

     
Egyéb oldalaim
     
Társoldalak
     
Számláló
Indulás: 2006-03-19
     
Vélemény-nyilvánítás
Nintendo Switch
Mi a véleményed a Nintendo Switch-ről?

Fantasztikus, a Nintendónak mindig vannak új ötletei
Egész jó, szívesen játszok vele
Talán egyszer vennék magamnak, ha majd lemegy az ára
Az egész dolog értelmetlen
Szavazás állása
Lezárt szavazások
     
Tartalom

Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |